Jak działa ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to ciemny, bardzo gęsty oraz pachnący roztwór, jaki znajduje wykorzystanie w wielu potrawach. Jest nie jedynie pyszny oraz idealnie akcentuje styl dań, lecz ma też prozdrowotne oddziaływanie. Ocet balsamiczny posiada własne początki w Modenie, w północnych Włoszech. Niepowtarzalny ocet występuje z gron formy Trebbiano, jaka zapewnia niezwykle duże plony, jednakże wino wytwarzane z owej formy owoców ma niezbyt intensywny smak. W przeciwieństwie do wina, ocet z gron Trebbiano jest bardzo wyrazisty oraz pachnący. Najdoskonalszy ocet występuje w przebiegu długotrwałej fermentacji w zimnych beczkach.

Wartości

Ocet balsamiczny występuje ze skondensowanego moszczu winogronowego, jaki poddawany jest długiemu rośnięciu w zimnych beczkach. Na 1 litr octu wydaje się aż 145 kg winogron. Standardowy ocet winien leżeć od 12 do chociażby 25 lat. Nic nadzwyczajnego, iż określany jest on niejednokrotnie “czarnym złotem”. Oryginalny ocet, wynikający z Modeny we Włoszech, może kosztować od 100 do chociażby 200 dolarów. Należałoby wiedzieć, iż standardowy ocet balsamiczny jest gęstą, czarną cieczą, oferowaną w szklanych flaszkach o zawartości 100 ml. Niestety w sklepie sporadycznie go napotkamy, gdyż nadal jest artykułem ekskluzywnym.

Ocet balsamiczny na lepsze trawienie

Niegdyś ocet balsamiczny był wykorzystywany jako środek na przypadłości gastryczne, natomiast również jako odtrutka w trakcie zarazy dżumy. Teraz octowi balsamicznemu nadaje się dziesiątki leczniczych wartości. Mnóstwo spośród nich nie odnalazło nadal uznania naukowego. Wiadomo jednakże na pewno, iż pod pewnymi względami wykorzystywanie octu balsamicznego może być przydatne.

Wykorzystanie octu balsamicznego


Ocet balsamiczny możemy zastosować nie jedynie jako element pysznych potraw, lecz też jako element domowych kosmetyków! Ma ogromne wartości oczyszczające. Gdy do ¼ szklanki wody damy łyżkę octu balsamicznego, stworzymy wtedy roztwór oczyszczający, jakim możemy przetrzeć niewielkie rany zewnętrzne skóry. Maski bądź kosmetyki do twarzy stworzone z jego dodatkiem, czyszczą skórę z wągrów i oddziałują na naprawę jej koloru. Włosi to specjaliści zastosowania octu balsamicznego. Traktują go jako zalewę wszechstronną oraz zupełnie nie łączą z różnymi dodatkami. Nie robią także z niego sosów do sałatek (ponieważ to marnotrawstwo). Octem balsamicznym moczą gotowe już potrawy oraz artykuły. Kochają zalewać nim lody (szczególnie waniliowe), lecz też truskawki. Entuzjastycznie wykorzystują go również do risotto, wołowych steków, mięs z grilla, owoców morza, piersi kaczki, szynki parmeńskiej, duszonych warzyw (szparagów, brokuła, kalafiora), jak i grillowanych warzyw (cukinii, papryki).

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com