Jakie ma zastosowanie ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny jest intensywnym oraz gęstym roztworem, jaki znajduje wykorzystanie w wielu potrawach (https://www.bee.pl/9211-ocet-balsamiczny). Ze względu na własny niepowtarzalny zapach, idealnie akcentuje smak wielu dań. Niejednokrotnie jest dodatkiem do sałatek, sosów, przypraw oraz rozmaitych dań kuchni włoskiej. Ocet balsamiczny poza dobrym smakiem ma też wartości zdrowotne. Historia octu balsamicznego Ocet balsamiczny ma własne początki w Modenie, w północnych Włoszech. O leczniczych cechach octu balsamicznego wiedziano już w średniowieczu. To właśnie wtedy istniał traktowany jako środek zdrowotny. Standardowy ocet balsamiczny jest błyszczący, kleisty, w odcieniu głębokiego brązu. Ma spoistość syropu. W dodatku jest delikatnie cierpki, nie mocno kwaśny. Oferowany jest tylko w butelkach o zawartości 100 ml. Odmiennie mamy do czynienia z artykułem nieoryginalnym. Podróbki mają w składzie syntetyczne pigmenty (np. karmel) oraz są rozpuszczane wodą, poprzez to nie mają naturalnie zwartej gęstości. Są także octy balsamiczne łączone ze zwykłym octem winnym. Nie należałoby także kupić kremów balsamicznych.

Jak wytwarza się ocet balsamiczny?

Odpoczywanie standardowego octu balsamicznego waha się od 12 do przeszło 25 lat. Otrzymuje się go z reszty po produkcji wina więc sfermentowanych gron i octu winnego. Dwa podstawowe typy octu balsamicznego wytwarza się we Włoszech, w terenie Emilia Romagna, natomiast konkretnie w dwóch miastach tej okolicy – Modenie oraz Reggio Emilia.

Ocet balsamiczny – wartości

Ocet balsamiczny jest niezwykle zdrowy oraz należałoby o nim pamiętać w normalnej diecie. Ocet balsamiczny pomoże osobom ze schorzeniami pracy jelit i laksacjami. Ma on też pozytywny wpływ na system krążenia. Jedzenie octu balsamicznego oddziałuje na obniżkę zagrożenia arteriosklerozy i szkodliwego cholesterolu, umożliwia ustabilizować ciśnienie krwi i funkcję serca. Dodatkowo ocet balsamiczny powoduje, iż nasza skóra, włosy oraz paznokcie wyglądają znacznie lepiej. Starczy, iż zamiast używania suplementów, rozpoczniemy dołączać ocet balsamiczny do potraw.

Poprawia poziom cukru we krwi

Ocet balsamiczny obniża też natężenie glikozy we krwi oraz podnosi nadwrażliwość komórek na insulinę. Wielu specjalistów oraz dietetyków poleca jego systematyczne jedzenie osobom ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością oraz z wszystkimi schorzeniami gospodarki węglowodanowej. To właśnie oddziaływanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej potwierdzonych wartości. Odpowiada za to kwas octowy. Należałoby wiedzieć, iż nie jedynie ocet balsamiczny, lecz każdy typ octu i żywność nim przechowywana, oddziałuje korzystnie na regulację gospodarki węglowodanowej, co stwierdzono w wielu doświadczeniach.

Food obraz autorstwa lifeforstock - www.freepik.com